Czym są miesiarki?
Standardowy mikser sprawdzi się w każdej kuchni domowej. Dzięki niemu jest możliwe przygotowanie wypieków – ciast czy pieczywa. W profesjonalnej piekarni zastosowanie tego sprzętu jest jednak mało praktyczne. W takich miejscach wykorzystuje się specjalne urządzenia, jakimi się miesiarki spiralne. Co je wyróżnia i dlaczego są one zdecydowanie lepsze niż standardowe miksery?
Kiedy miesiarka to dobre rozwiązanie?
Do użytku domowego lub w niewielkich zakładach cukierniczych zastosowanie odpowiedniej jakości miksera jest wystarczającym rozwiązaniem. Mniej zaawansowany technologicznie będzie dobrym wyborem do domu. Za to sprzęt z wyższej półki idealnie sprawdzi się w niewielkiej cukierni. Nawet w przypadku niewielkiego zakładu cukierniczego do miksera konieczne jest dokupienie odpowiedniej dzierży. Jeżeli jednak firma jest nastawiona na większą produkcję, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie wyposażenie go w profesjonalne urządzenie, jakim jest miesiarka spiralna.
Decydując się na mieszarkę, należy wziąć pod uwagę takie kryteria, jak:
solidność wykonania,
odpowiednią wytrzymałość,
estetyczny wygląd,
odpowiednia pojemność,
dopasowanie mocy.
Jak zauważa specjalista z firmy Guz Technika Piekarnicza Sp. z o.o.:
Coraz częściej, zarówno w małych cukierniach, jak i w domach, sięga się po urządzenia wielofunkcyjne. Maszyny te oferują użytkownikom wiele przydatnych programów, które można odpowiednio dopasować do wykonywanych czynności. Umożliwiają także wykonywanie wielu czynności, a to oznacza mniej wydatków na sprzęt. Lepiej raz zainwestować w konkretne urządzenie, które będzie służyło przez wiele lat i zajmie zdecydowanie mniej miejsca niż kilka innych produktów – dodaje.
Miesiarka spiralna – profesjonalna maszyna do wyrabiania ciasta
Urządzenie, jakim jest miesiarka, pozwala na wyrabianie ciasta o dowolnej konsystencji, w zależności od ustawionego programu i dodanych składników. Nowoczesne sprzęty umożliwiają automatyczne ustawienie wybranego programu, co gwarantuje otrzymanie idealnej, powtarzalnej konsystencji. Pierwsze modele wymagały ciągłego monitorowania i dobierania odpowiednich proporcji, jednak te nowoczesne pracują już automatycznie.
Czym wyróżniają się miesiarki? Charakteryzują je przede wszystkim dwa elementy:
specyficzny, spiralny kształt mieszadła,
charakterystyczna konstrukcja całego urządzenia.
Producenci pozwalają na wybór z szeregu różnego rodzaju modeli miesiarek. Dzięki temu istnieje możliwość dopasowania odpowiedniego urządzenia zarówno na potrzeby domowe, jak i takiego, które sprawdzi się w profesjonalnych zakładzie cukierniczym, czy piekarni.
Co można osiągnąć za pomocą miesiarek?
Zastosowanie miesiarek spiralnych pozwala na dokładne spulchnienie ciasta. Wpływa na jego napowietrzenie, jak również dokładne wymieszanie wszystkich składników. Dodatkowo część dostępnych na rynku nowoczesnych urządzeń ma dodatkowe wyposażenie – między innymi czujniki pozwalające na kontrolowanie temperatury ciasta.
Jednymi z najbardziej popularnych miesiarek są te o pojemności od 10 do 40 litrów. Są one wykorzystywane zarówno w warunkach domowych, jak i w gastronomii.
Zakłady produkujące na dużo większą skalę sięgają po urządzenia odpowiednio zaprojektowanie do swoich potrzeb, o zdecydowanie większych pojemnościach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana