Artykuł sponsorowany

Dobre mięso, czyli jakie?

Dobre mięso, czyli jakie?

Kupując mięso, czasem mówisz: żeby było dobre. Zapewne oznacza to pragnienie zjedzenia czegoś smacznego, lecz wydaje się, że chodzi o coś więcej. Dobre to także zdrowe, odpowiednio przetworzone i prawidłowo przechowywane. Podobnie, gdy prowadzisz restaurację, sklep czy catering i zastanawiasz się nad wyborem hurtowni mięs i wędlin, chcesz, aby produkty były dobre.

Mięso zdrowe

Mięso dostarcza wielu wartości odżywczych, ważnych dla prawidłowego rozwoju organizmu:

  • białka,
  • witamin z grupy B,
  • składników mineralnych takich, jak żelazo i cynk.

Białko sprawia, że Twój organizm może budować siebie: utrzymuje w dobrej kondycji mięśnie, narządy wewnętrzne, skórę, włosy oraz paznokcie. Witaminy z grupy B biorą udział w procesach metabolicznych i przyczyniają się do prawidłowej odporności fizycznej i psychicznej. Z kolei cynk ma swój niezastąpiony udział w gojeniu się ran, zaś bez żelaza organizm nie może produkować hemoglobiny potrzebnej w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała.

Jeżeli zaopatrujesz się, np. w internetowej hurtowni masarskiej HURT MIĘS, masz pewność, że produkty, które kupujesz, pochodzą od renomowanych producentów, dbających o to, aby mięso faktycznie było dobre, czyli dostarczało potrzebnych składników odżywczych.

Mięso dobrze przechowywane

Kolejnym ważnym wyznacznikiem „dobroci mięsa” jest sposób, w jaki jest przechowywane. Warunki chłodnicze muszą gwarantować zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktu. Poniesiesz stratę, jeżeli kupisz najwyższej jakości produkt, lecz popsuje się on na skutego niewłaściwego przechowywania.

Niezbędne jest zapewnienie odpowiednich warunków chłodniczych także podczas transportu wyrobów. Najlepiej, jeżeli hurtownia mięsa i wędlin posiada własną flotę transportową. Dzięki temu, np. swojskie kiełbasy sprzedawane w hurcie, zachowają swoje walory smakowe i odżywcze, także po dostarczeniu ich pod adres wskazany przez nabywcę.

Mięso odpowiednio przetworzone

Cenne jest oczywiście mięso surowe, z którego gospodyni domowa czy szef kuchni potrafią wyczarować kulinarne cuda i cudeńka. Jednak dobre mięso, to także smaczne przetwory mięsne. O jakie produkty chodzi?:

  • wędliny,
  • kaszanki,
  • kiełbasy,
  • parówki cienkie i serdelki,
  • produkty podrobowe, czyli metki i pasztety.

Na szczególną rekomendację zasługują wyroby z podrobów. Nie wiadomo dlaczego, czasem cieszą się złą sławą, jakoby były zrobione z „gorszego mięsa”. Nieprawda. Podroby dostarczają Ci składników odżywczych tak samo, jak każdy inny rodzaj mięsa. Ponadto, jeżeli ich spróbujesz, przekonasz się, że są bardzo smaczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.