Ekologiczne opakowania na przechowywanie i transport żywności
Zanim produkty trafią na sklepowe półki, a potem do naszych domów muszą być odpowiednio przechowywane oraz przetransportowane do sklepów. Ważne, aby odbyło się to w sposób bezpieczny. Trzeba jednak pamiętać, że opakowania w których przewozi oraz przechowuje się konkretne towary produkty, powinny być ekologiczne. Przyjaznymi dla środowiska są z pewnością te wykonane z drewna.
Dlaczego warto stosować ekologiczne opakowania drewniane?
Firmy, które zajmują się produkcją drewnianych opakowań prowadzą skup drewna, na przykład topolowego, z którego następnie powstają konkretne wyroby. Drewno, a więc materiał naturalny, jest podstawowym surowcem stosowanym przy produkcji konkretnych rodzajów opakowań. Najczęściej wykorzystuje się to pozyskane z drzew liściastych, dzięki czemu powstałe z niego wyroby są pozbawione wszelkich substancji zapachowych. Ponadto w końcowej fazie produkcji opakowania są poddane suszeniu mechanicznemu w suszarni. Proces ten zapobiega rozwojowi grzybów oraz powstawaniu przebarwień.
Należy także zauważyć, że stosując opakowania wykonane z naturalnych surowców można mieć pewność, że żadne substancje chemiczne nie będą miały wpływu na przechowywane w nich produkty. Drewniane opakowania są bardzo trwałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych, przede wszystkim na odkształcenia czy uderzenia. Jeśli jednak nie będą nadawały się już do użytku to można łatwo poddać je recyklingowi.
Rodzaje drewnianych opakowań
Drewniane opakowania występują w różnych rozmiarach oraz kształtach. Dzięki temu można je wykorzystać do przechowywania oraz transportu towarów różnego rodzaju oraz wielkości.
Wyróżnia się następujące rodzaje drewnianych opakowań:
- łubianki – można je spotkać w różnych rozmiarach. Służą do pakowania oraz transportu: truskawek, malin, borówki amerykańskiej, jagód leśnych, grzybów, jabłek oraz szparagów,
- skrzynki – również są dostępne w wielu rozmiarach. Służą do przechowywania oraz transportu warzyw, takich jak: kalafior, kapusta, sałata, por, rzodkiewka i owoców: malin, truskawek, jagód, borówki amerykańskiej, jabłek, śliwek, czereśni czy wiśni. Skrzynki mogą znaleźć zastosowanie także do pakowania oraz magazynowania ryb wędzonych. Są one wytrzymałe, dzięki czemu możliwe jest zapakowanie w nie różnych rodzajów ryb, w tym także tłustych.
Oprócz produkcji skrzynek i łubianek firmy zajmujące się produkcją opakowań z drewna wytwarzają także elementy palet. Aby wyroby te spełniały swoją funkcję muszą być jak najwyższej jakości. Jedną z firm, która wytwarza bardzo dobre drewniane opakowania jest Drewnopak. Zajmuje się ona produkcją opakowań z drewna topolowego od 20 lat, które cechują się dużą estetyką wykonania oraz wytrzymałością.
Drewniane opakowania są doskonałe do przechowywania oraz transportowania różnego rodzaju produktów. Ponadto ich stosowanie nie wpływa negatywnie na środowisko, gdyż są w pełni ekologiczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana