Jak wybrać dobre noże kuchenne?
Zestaw dobrych noży kuchennych to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bowiem gotowanie bez wysokiej jakości noża szefa kuchni czy filetowanie ryby zwykłym ostrzem, zamiast specjalnego noża do filetowania. Wybór dobrych noży kuchennych nie ogranicza się jednak jedynie do zwrócenia uwagi na ich przeznaczenie. Równie ważne są pozostałe kryteria. Jakie?
Oprócz wyżej wymienionych noży, w każdej kuchni powinien znaleźć się specjalny nóż do pieczywa, z ząbkowanym, długim, wąskim ostrzem, nóż do sera z otworami w ostrzu, drobnymi ząbkami i rozdwojoną końcówką oraz nóż do filetowania, ze spiczastą końcówką i wąskim ostrzem. Pracę ułatwi nam także niewielkich rozmiarów nóż do obierania z przekrzywionym końcem oraz nóż uniwersalny. Przeznaczenie to jedno. Czym jeszcze kierować się, wybierając noże kuchenne?Materiał
Do wyboru mamy noże walcowane oraz kute. Pierwsze wykonane są z metalu i są mniej wytrzymałe. Kute, to noże produkowane ze stali węglowej lub nierdzewnej. Są twarde, wytrzymałe oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne. Hitem ostatnich lat są noże tytanowe oraz ceramiczne. Kolorowe zestawy ceramicznych noży różnego przeznaczenia nie tylko doskonale spełnią swoje funkcje podczas przygotowywania posiłków, lecz stanowić będą dekoracyjny, kuchenny akcent, wprowadzający dynamikę do monotonnych wnętrz. Wysokiej jakości noże kuchenne, między innymi renomowanej marki Fiskars, znajdziemy w internetowym sklepie Dom-Ogród-Hobby. Oferowane produkty charakteryzują się eleganckim wyglądem, łagodną linią ostrza oraz zastosowaniem nowoczesnej powłoki, dzięki czemu żywność nie przywiera do ostrza, nóż czyści się szybko i jest on bardzo trwały.Ostrość i twardość
Kolejnymi ważnymi kryteriami wyboru dobrego noża kuchennego będzie ostrość oraz twardość ostrza. Aby nóż był solidny i służył nam przez wiele lat, jej wartość przekraczać powinna 50 HRC. Jeśli natomiast ostrze gładko wchodzi w produkt bez konieczności szarpania i jesteśmy w stanie przekroić nawet bardzo twardy artykuł spożywczy bez dużego wysiłku, wówczas możemy stwierdzić, że nóż jest wystarczająco ostry.Wygoda
Nie bez znaczenia jest ergonomiczny kształt rękojeści noża. Niezależnie od tego, czy będzie ona drewniana, czy też wykonana na bazie tworzyw sztucznych, powinna gwarantować pełny uchwyt oraz wygodę użytkowania. Ręka nie powinna męczyć się przy krojeniu, a sam nóż powinno się móc dobrze i stabilnie uchwycić.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana