Artykuł sponsorowany

Krótki przegląd podstawowych gatunków piwa

Krótki przegląd podstawowych gatunków piwa

Chociaż najpopularniejsze i najczęściej spożywane przez przeciętnego konsumenta są piwa jasne typu pils, to jednak istnieje długa lista innych gatunków. Mimo że rozmaite odmiany złocistego trunku występują też w dużych koncernach, to najlepsze, naturalne odmiany piwa pochodzą z małych browarów. Typy tego trunku różnią się przede wszystkim składnikami, aromatami i oczywiście smakiem. O to krótka charakterystyka podstawowych odmian piwa.

Historia gatunków piwa

Rozwój piwowarstwa, w tym receptur i metod produkcji przypada na wiek XIX. Wtedy też poszczególne państwa lub miasta zaczęły tworzyć i nazywać własne style oraz odmiany piwa, nadając mu charakterystycznych właściwości. Łączenie receptur i metod warzenia piwa spowodowało, że dzisiaj gatunki tego trunku są bardzo liczne. Nowoczesną klasyfikację piw, zaproponował brytyjski specjalista Michael James Jackson, w swoim dziele z 1977 roku — „The World Guide to Beer”. Dzięki temu klasyfikacja jest taka sama, niezależnie od kraju.

Skąd biorą się różnice w poszczególnych gatunkach piwa?

Piwa rzemieślnicze dzielą się na dwie główne grupy: ale i lagery. Pierwsze z nich pochodzą z górnej fermentacji, a lagery z dolnej. Różnią się między sobą nie tylko składnikami, ale również sposobem warzenia. Czynnikami, które decydują o zakwalifikowaniu piwa do danej grupy, są drożdże oraz temperatura.

Piwa rzemieślnicze typu ale fermentują w temperaturze od 15 do 25 stopni Celsjusza, a użyte do ich produkcji drożdże nie potrzebują dużo czasu do fermentacji. Piwo ale nie lubi długo leżakować, wystarczą mu dwa tygodnie. Natomiast fermentacja piw typu lager odbywa się w niższej temperaturze — ok. 10 stopni Celsjusza. Piwa dolnej fermentacji lubią długo leżakować i dojrzewać w niskiej temperaturze. W zależności od ekstraktu czas ten wynosi od 21 nawet do 120 dni.

Podstawowe gatunki piw

Wiemy już, co decyduje o tym, że na rynku jest dostępnych tak wiele odmian piwa. Poznajmy zatem podstawowe gatunki piw, które powstają zarówno w dużych koncernach, jak i niewielkich browarach.

Pilzner

Pilzner zalicza się do piw z dolnej fermentacji, a jego nazwa pochodzi od miasta, w którym zostało opracowane — Pilzno w Czechach.  Głównymi składnikami są jasny słód, miękka woda i żatecki chmiel. Posiada kwiatowy aromat, pełną klarowność i bardzo jasną barwę. Smak można określić jako wytrawny. Piwa typu pils są modyfikowane i produkowane w lokalnych browarach jako piwa regionalne.

Marcowe

Innym znanym piwem pochodzącym z tej samej fermentacji co piwo typu pils, jest piwo marcowe. Jak można się domyślić, nazwa pochodzi od miesiąca, w którym je warzono. Tworzone z ostatniego słodu wiedeńskiego lub monachijskiego,  leżakuje całą wiosnę i lato. Ma ciemnozłoty kolor, pełną klarowność i dużą ilość piany. Czuć w nim aromat słodu.

Pszeniczne

Piwo tego rodzaju może być zarówno ciemne, jak i jasne. Należy do gatunku ale. Produkowane jest ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicznego. Zawiera delikatną nutę słodyczy i posmak karmelu.  Ma bardzo charakterystyczne aromaty.

Da się w nim wyczuć zapach cytrusów, wanilii lub świeżego chleba. Jest łagodne i nie czuć w nim chmielu ani goryczy. – mówi producent piw Pilsvar.

Porter

Piwo typu porter należy do piw ciemnych i mocnych (może mieć nawet 12% alkoholu). Idealnie nadaje się do spożywania przy posiłku. Ma bogaty i wyrazisty smak. Jest jednym ze zdrowszych piw, ze względu na swoje składniki — są w nim zawarte witaminy i związki takie jak magnez czy cynk.

Ale i stout

Ale to kolejne piwo jasne z górnej fermentacji. Posiada wyczuwalny owocowy smak i bardzo charakterystyczny aromat. Przy produkcji drożdże unoszą się na jego powierzchni. Do rodziny ale należy również stout, który też zalicza się do ciemnych piw. Jest w nim wyczuwalny chmielowy aromat i charakterystyczna goryczka. Do jego warzenia używa się słodu jęczmiennego. Jest bardzo orzeźwiające.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.