Jakie krzewy najczęściej spotkamy na polskich działkach?
Istnieje kilka gatunków krzewów owocowych, które nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią. Są to między innymi:
- Agrest – dobrze rośnie w przeciętnej glebie, choć należy zadbać o jego dobre nawadnianie. Sadzenie odbywa się w szpalerach w odstępach około 1,5 metra, każdy krzew powinien być wsparty palikiem. Owoce agrestu zawierają dużo witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy, które mają działanie antynowotworowe i spowalniają procesy starzenia
- Jagoda kamczacka – krzewy urastają do wysokości od 1,5 do nawet 2 metrów. Przyjmuje się dobrze na nawet przeciętnej glebie i w miejscach lekko ocienionych, jest bardzo odporna na mróz. Owoce dojrzewają już pod koniec maja i są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy
- Maliny – swoją dużą popularność maliny zawdzięczają niskim wymaganiom, dużej wytrzymałości na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz właściwościom leczniczym – sok malinowy to znany i powszechnie stosowany lek na przeziębienia.
- Porzeczki – mają dość spore wymagania co do gleby. Powszechnie uznaje się, że porzeczki dzielą się na czarne, czerwone i białe, jednak w rzeczywistości każdy z tych rodzajów dzieli się na wiele odmian. Najzdrowsze, najbogatsze w witaminę C są porzeczki czarne, z kolei porzeczki białe są najsłodsze.
- Borówki – są dość łatwe w utrzymaniu, nie mają dużych wymagań co do pokarmu, jednak najlepiej stosować nawóz mineralny stworzony specjalnie dla nich, w przeciwnym wypadku może dojść do przenawożenia. Borówki owocują stopniowo w lipcu i sierpniu, owoce są bardzo pożyteczne dla zdrowia, zawierają witaminy, przeciwutleniacze, a ponadto przeciwdziałają miażdżycy i są dobre dla wzroku.
Te oraz wiele innych krzewów owocowych, idealnie nadających się do samodzielnej hodowli w przydomowych ogródku znajdziemy w ofercie Szkółki Drzewek Waleczek.
Materiał Partnera