Okap gastronomiczny z turbiną – charakterystyka.
Kuchnia to serce każdej restauracji. Musi panować w niej nieskazitelna czystość, a kucharze i personel powinni mieć zapewniony najwyższy komfort pracy. Jest wiele elementów wyposażenia kuchni, które wpływają na warunki i jakość gotowania. Jednym z najważniejszych jest okap. To on dba o sprawne działanie systemu wentylacji, czystość i higienę oraz bezpieczeństwo. Jak wybrać profesjonalny okap gastronomiczny?
Jak mówi ekspert z firmy Alkos: okap, inaczej nazywany wyciągiem gastronomicznym jest podstawowym sprzętem w profesjonalnej kuchni. Skutecznie pozbywa się niechcianych zapachów, odprowadza gorące opary i chroni przed osadzaniem się brudu i tłuszczu. Obecnie rynek oferuje szeroki wybór okapów. Te posiadające mocną turbinę są niewątpliwie najwyższej klasy sprzętem w swojej dziedzinie.
Jak działa okap z turbiną?
Obok solidnej konstrukcji, łapaczy, rynienek i koryt tłuszczowych, to właśnie siła wentylacji warunkuje skuteczność działania okapu gastronomicznego. Urządzenie wyposażone jest w silnik wewnętrzny, który pomaga w zasysaniu oparów i tłuszczu. Wzbogacenie swojego okapu o turbinę może całkowicie odmienić jakoś pracy w kuchni. Zadaniem turbiny jest przede wszystkim szybkie i bardzo efektywne zasysanie gorącego powietrza i tłuszczu. Od jej mocy zależy, ile metrów sześciennych powietrza będzie można przefiltrować. W profesjonalnej kuchni jest to jeden z najważniejszych czynników, które należy brać pod uwagę przy planowaniu wentylacji. Dobry okap gastronomiczny z turbiną jest w stanie przetworzyć ponad 2000 m3 powietrza na godzinę. Dla porównania, okap ze zwykłym wentylatorem filtruje zazwyczaj 400 m3 na godzinę. W zależności od rozmiarów kuchni, dzięki turbinie można przefiltrować powietrze w całym pomieszczeniu nawet kilkukrotnie w ciągu godziny. Wysoka moc turbiny w okapie sprawniej poradzi sobie z zasysaniem oparów olejowych i nie pozwoli na zatłuszczenie się kuchni.
Dlaczego warto zdecydować się na okap z turbiną?
Okap wyposażony w turbinę to przede wszystkim wysoka wydajność wentylacji oraz poprawa komfortu pracy w kuchni. Istotnym elementem jest montaż turbiny. Otóż okap z turbiną zewnętrza, to cicha praca całego urządzenia. Turbinę do okapu można zamontować poza kuchnią, na przykład na zapleczu, dziedzińcu lokalu, czy w spiżarni. Dzięki temu hałas w kuchni będzie ograniczony do minimum. Jest to bardzo ważne, aby nawet przy działaniu okapu w trybie turbo, hałas nie był słyszalny w całej restauracji. Kolejną zaletą okapu z turbiną jest to, że ma wysoką tolerancję na ciepło. Taki sprzęt znosi temperatury nawet powyżej 100 stopni. Dobór odpowiedniego okapu i wybór mocy turbiny zależą przede wszystkim od wielkości kuchni. Im większa przestrzeń, tym mocniejsza turbina będzie potrzebna. Nie bez znaczenia dla okapu jest też typ urządzeń grzewczych oraz ich wielkość. Jeżeli nie masz pewności, na jaką moc turbiny się zdecydować, warto skonsultować się z ekspertem. Specjalista pomoże dobrać najlepszy okap do Twojej gastronomii.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana