Artykuł sponsorowany

Podgardle wieprzowe – do czego się stosuje?

Podgardle wieprzowe – do czego się stosuje?

Podgardle wieprzowe to wykwintne mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, z części tłuszczowo-mięśniowej. Idealne do przyrządzania dań obiadowych lub innych mięsnych potraw. Wskazuje się, że jest to mięso doskonale nadaje przede wszystkim do produkcji aromatycznego smalcu lub do przyrządzania domowych pasztetów. Stanowi także obowiązkowy dodatek do bigosu. Z kolei podgardle wieprzowe wędzone metodą garnkową dobrze sprawdzi się również pod jajecznicę, w postaci skwarek, czy też jako zasmażka do zup.

Jakie mięso wybrać?

Przede wszystkim, warto kupować wyłącznie mięso najwyższej jakości i świeżości. Podgardle wieprzowe powinno być pozyskiwane wyłącznie ze świń hodowanych w niewielkich gospodarstwach wiejskich, nienastawionych na produkcję masową. To bowiem oznacza, że nie stosuje się w ich hodowli żadnych antybiotyków, ani hormonów, które sprawiają, że mięso jest niezdrowe dla ludzkiego organizmu. W mniejszych hodowlach trzoda chlewna szlachetnej rasy wzrasta powoli, dzięki wprowadzeniu odpowiedniego sposobu jej odżywiania.

Mięso pozyskiwane z takich hodowli, w tym również podgardle wieprzowe, nie zawiera szkodliwych substancji, lecz ma jedyne w swoim rodzaju walory kulinarne, a gatunkowo należy je uznać za produkt najwyższej jakości. Jest nie tylko smaczne i soczyste, ale także zdrowe.

Do czego warto dodać podgardle wieprzowe?

Podgardle to produkt cieszący się niezwykłą popularnością ze względu na swoje różnorodne kulinarne zastosowanie. Po usmażeniu cienkich plasterków tego mięsa na patelni lub grillu, sprawdzi się idealnie jako samodzielny posiłek, lub dodatek do kanapki. Można stosować go również jako składnik wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej, na przykład bigosów, żurków, fasolek, jajecznicy oraz innych dań ciepłych.

Jak wskazuje ekspert z firmy Michna Meat będącej eksporterem wieprzowiny w Europie oraz Azji:

Podgardle wieprzowe to mięso nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Surowe podgardle wieprzowe w 100 gramach posiada wartość energetyczną 655 kcal i ma w sobie aż 6,38 g białka. Zawiera różne witaminy, między innymi witaminę C, witaminę A, E i D. Ma w sobie także wartościowe i ważne dla zdrowia mikroelementy, takie jak wapń, żelazo i magnez. Ten produkt jest doskonałym dodatkiem do dań, gdyż wzbogaca ich smak oraz dodaje energii.

Szukając dobrego dostawcy mięsa, warto postawić na firmę zaufaną i doświadczoną. Ważne, aby dostarczała swoim odbiorcom mięso świeże lub mrożone o ustalonej zawartości tłuszczu. Niektóre firmy oferują również specjalne pakowanie zgodnie z indywidualnymi potrzebami klienta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.