Podgardle wieprzowe – do czego się stosuje?
Podgardle wieprzowe to wykwintne mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, z części tłuszczowo-mięśniowej. Idealne do przyrządzania dań obiadowych lub innych mięsnych potraw. Wskazuje się, że jest to mięso doskonale nadaje przede wszystkim do produkcji aromatycznego smalcu lub do przyrządzania domowych pasztetów. Stanowi także obowiązkowy dodatek do bigosu. Z kolei podgardle wieprzowe wędzone metodą garnkową dobrze sprawdzi się również pod jajecznicę, w postaci skwarek, czy też jako zasmażka do zup.
Jakie mięso wybrać?
Przede wszystkim, warto kupować wyłącznie mięso najwyższej jakości i świeżości. Podgardle wieprzowe powinno być pozyskiwane wyłącznie ze świń hodowanych w niewielkich gospodarstwach wiejskich, nienastawionych na produkcję masową. To bowiem oznacza, że nie stosuje się w ich hodowli żadnych antybiotyków, ani hormonów, które sprawiają, że mięso jest niezdrowe dla ludzkiego organizmu. W mniejszych hodowlach trzoda chlewna szlachetnej rasy wzrasta powoli, dzięki wprowadzeniu odpowiedniego sposobu jej odżywiania.
Mięso pozyskiwane z takich hodowli, w tym również podgardle wieprzowe, nie zawiera szkodliwych substancji, lecz ma jedyne w swoim rodzaju walory kulinarne, a gatunkowo należy je uznać za produkt najwyższej jakości. Jest nie tylko smaczne i soczyste, ale także zdrowe.
Do czego warto dodać podgardle wieprzowe?
Podgardle to produkt cieszący się niezwykłą popularnością ze względu na swoje różnorodne kulinarne zastosowanie. Po usmażeniu cienkich plasterków tego mięsa na patelni lub grillu, sprawdzi się idealnie jako samodzielny posiłek, lub dodatek do kanapki. Można stosować go również jako składnik wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej, na przykład bigosów, żurków, fasolek, jajecznicy oraz innych dań ciepłych.
Jak wskazuje ekspert z firmy Michna Meat będącej eksporterem wieprzowiny w Europie oraz Azji:
Podgardle wieprzowe to mięso nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Surowe podgardle wieprzowe w 100 gramach posiada wartość energetyczną 655 kcal i ma w sobie aż 6,38 g białka. Zawiera różne witaminy, między innymi witaminę C, witaminę A, E i D. Ma w sobie także wartościowe i ważne dla zdrowia mikroelementy, takie jak wapń, żelazo i magnez. Ten produkt jest doskonałym dodatkiem do dań, gdyż wzbogaca ich smak oraz dodaje energii.
Szukając dobrego dostawcy mięsa, warto postawić na firmę zaufaną i doświadczoną. Ważne, aby dostarczała swoim odbiorcom mięso świeże lub mrożone o ustalonej zawartości tłuszczu. Niektóre firmy oferują również specjalne pakowanie zgodnie z indywidualnymi potrzebami klienta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana