Artykuł sponsorowany

Rodzaje porcelany laboratoryjnej

Rodzaje porcelany laboratoryjnej

Na wyposażenie pracowni i laboratoriów składa się nie tylko nowoczesna aparatura. Równie duże znaczenie ma wyposażenie w drobny asortyment pomocniczy ze szkła, plastiku czy porcelany. Akcesoria  wykonane z porcelany są dobrze znane od lat i nadal pozostają niezbędne podczas wykonywania wielu badań. Czym wyróżnia się porcelana wykorzystywana w laboratorium i jakie naczynia do przeprowadzania doświadczeń są z niej produkowane?

Porcelana laboratoryjna – czym się charakteryzuje?

Porcelana jest znana ze swoich wyjątkowych właściwości. Jednak surowiec wykorzystywany do produkcji naczyń laboratoryjnych jest odpowiednio przygotowywany do pracy w trudnych warunkach.

Porcelana laboratoryjna ma kontakt z rozmaitymi substancjami i czynnikami, dlatego:

  • musi być odporna na bardzo wysokie temperatury – wykonane z niej naczynia, które nie zostały pokryte szkliwem, mogą być ogrzewane do 1350 °C. Natomiast jeżeli na ich powierzchni znajduje się szkliwo, to są one przeznaczone do kontaktu z temperaturą o wysokości maksymalnie 1000 °C. Porcelana taka cechuje się niewielkim współczynnikiem rozszerzalności cieplnej. Ponadto ma wysoką temperaturę topnienia;
  • nie może być podatna na działanie chemikaliów;
  • powinna wyróżniać się wytrzymałością mechaniczną.

O jakości i przeznaczeniu tego surowca decydują surowe normy - DIN EN ISO 1183, 1775. Porcelana laboratoryjna ma zupełnie inne właściwości niż ta, która znajduje się w domowym kredensie – decyduje o tym zawartość glinki. Produkowane z niej naczynia to obowiązkowe, podstawowe elementy wyposażenia niemal każdego laboratorium.

Z jaką porcelaną laboratoryjną można spotkać się w laboratorium?

Z porcelany wykonuje się wiele przyrządów niezbędnych do przeprowadzania doświadczeń i wykonywania badań. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • tygle – mogą mieć styczność nie tylko z gorącą wodą, ale też z kwasami oraz roztworami zasadowymi;
  • parownice – służą zarówno do odparowywania, jak i zatężania roztworów;
  • moździerze i tłuczki – wykorzystuje się je do ucierania, kruszenia i miażdżenia różnego typu substancji;
  • wanienki do wyżarzania – naczynia te są niezbędne, aby wyżarzyć próbki po ich strawieniu przez odczynniki;
  • łódeczki do spalania – są wyjątkowo odporne na bardzo wysokie temperatury. Topi się w nich oraz praży różne substancje;
  • lejki Buchnera - wykorzystuje się je do przesączania osadu.

Szeroki wybór tego typu naczyń, a także szpatułek, łyżeczek oraz zlewek ma swojej ofercie m.in. sklep LABO24.pl.

Jakość, wytrzymałość i odporność porcelany laboratoryjnej na rozmaite czynniki jest regularnie, skrupulatnie sprawdzana. Dzięki temu produkowane z niej akcesoria mają odpowiednie parametry i można bez obaw korzystać z nich podczas badań, analiz chemicznych czy doświadczeń.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.