Rola i znaczenie okapów kuchennych
Okap kuchenny to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Jego obecność na nikim nie robi już wrażenia i przez wiele osób okap traktowany jest jako element dekoracyjny. Tymczasem funkcjonalna, zdrowa i bezpieczna kuchnia nie może bez niego istnieć. Jakie znaczenie ma okap kuchenny i co warto o nim wiedzieć?
Okap kuchenny – za co jest odpowiedzialny?
Wentylacja w kuchni ma szczególne znaczenie. Czysta, bezpieczna i zdrowa kuchnia to w większości zasługa okapu kuchennego. To on odpowiedzialny jest za oczyszczanie powietrza z pojawiających się podczas gotowania i smażenia oparów i zapachów. Opary postrzegane są jako para unosząca się nad gotującymi się potrawami i muszą być odprowadzone na zewnątrz lub oczyszczone. Okap kuchenny zwalcza następujące czynniki: tłuszcz, wilgoć oraz zapach.
Tłuszcz jest składnikiem, bez którego ciężko wyobrazić sobie gotowanie, jednak bywa on uciążliwy. Podczas przyrządzania potraw, nawet z niewielką zawartością tłuszczu, jego cząsteczki uwalniają się i poruszają, osiadając na powierzchniach i prowadząc do zabrudzeń trudnych do usunięcia. Okapy wyposażone są w filtry tłuszczowe, które odpowiadają za skuteczne wyłapywanie cząsteczek tłuszczu z powietrza i osadzenie ich na aluminiowej siatce.
W kuchni o powstanie wilgoci nietrudno – niemal wszystkie potrawy zawierają w sobie wodę lub są w niej gotowane, dlatego podczas gotowania wydziela się para wodna. Wówczas pomieszczenie kuchenne nasyca się parą, która w zetknięciu z chłodniejszymi ścianami bądź meblami, zaczyna się na nich skraplać. To z kolei sprzyja powstawaniu pleśni oraz rozwojowi grzybów i bakterii, co w konsekwencji nie tylko odbije się na estetyce kuchni, ale i zdrowiu domowników. Okap tę parę wodną zasysa i odprowadza na zewnątrz, zapobiegając rozwojowi drobnoustrojów na ścianach i meblach.
Zapach może być niezwykle przyjemnym „efektem ubocznym” gotowania, pobudzającym apetyt i nasze zmysły, pod warunkiem, że towarzyszy nam jedynie do momentu spożycia posiłku. Jeżeli przygotowujemy potrawy o niezwykle intensywnym aromacie, np. smażymy ryby, to wolelibyśmy pozbyć się tego zapachu jak najszybciej.
Eliminowanie zapachów jest niezwykle istotne w kuchniach w formie aneksu, gdy zapachem przechodzą nie tylko nasze ubrania czy włosy, ale i wszelkie tkaniny i materiały znajdujące się w salonie, jak np. dywany, zasłony, obicie kanapy czy poduszki dekoracyjne. Tu również z pomocą przychodzi okap kuchenny, który skutecznie pochłania i niweluje niechciane zapachy z otoczenia, pozostawiając pomieszczenie świeżym i wolnym od niechcianego aromatu – dodaje ekspert z firmy AXELA.
Nowoczesne okapy kuchenne, czyli jakie?
Obecnie producenci sprzętu AGD prześcigają się w mnogości zalet, nowoczesnych rozwiązaniach oraz walorach estetycznych oferowanych okapów kuchennych. W zależności od wielkości pomieszczenia kuchennego, wentylacji czy stylu, w jakim została urządzona kuchnia, możemy zdecydować się na okap kuchenny podszafkowy, kominowy, wyspowy, do zabudowy lub w formie wkładu. Do niedawna wybór okapu ograniczał się do rodzaju urządzenia, jego wydajności, poziomu hałasu czy zastosowanych filtrów. Dziś okap kuchenny to znacznie więcej.
Nowoczesne okapy kuchenne wyróżniają się designem, dlatego stały się wyjątkową ozdobą i często są ostatnim sznytem podczas aranżacji kuchni. Dzięki szerokiemu wyborowi kształtów można dopasować go niemal do każdego stylu wnętrzarskiego – możemy wybierać spośród okapów nawiązujących do kominów nad piecami węglowymi, owalnych, opływowych, okrągłych lub w nowoczesnym, geometrycznym kształcie. Zazwyczaj dostępne są w 3 podstawowych kolorach, tj. białym, czarnym oraz stalowym, ale istnieje także możliwość wykonania okapu w dowolnej kolorystyce na zamówienie.
Obecnie najchętniej wybierane przez użytkowników są okapy montowane do sufitu, nazywane także wyspowymi. Dzięki zaawansowanym możliwościom oświetleniowym i wyglądzie przypominającym elegancką lampę, traktowane są także jako dodatkowe oświetlenie - narzędzie do precyzyjnego oświetlenia strefy gotowania lub do stworzenia w pomieszczeniu niepowtarzalnego klimatu. Z tego powodu nowoczesne okapy wyposażone są w możliwość regulacji stopnia oświetlenia, aby w dowolnej chwili móc dopasować natężenie światła do potrzeb.
Na uwagę zasługuje także fakt, że nowoczesne okapy kuchenne mają możliwość regulacji. Dzięki temu możemy obniżyć urządzenie w dowolnej chwili bezpośrednio nad gotujące się potrawy, przez co okap pracuje dużo skuteczniej, czas pracy ulega skróceniu i tym samym zmniejsza się zużycie energii potrzebnej podczas zasysania. Ponadto ma to znaczący wpływ na ergonomię kuchni, ponieważ można dostosować wysokość, na jakiej znajduje się okap, do wzrostu użytkownika.
Okapy kuchenne, sterowane za pomocą przycisków, powoli stają się przeszłością. Obecnie wieloma modelami okapów możemy sterować zdalnie, używając smartfona lub pilota, za pomocą panelu sensorycznego, gdzie do zmiany pracy urządzenia wystarczy przesunąć palcem po szklanej powierzchni lub kierować okapem za pomocą gestów. Oprócz tego nowoczesny okap kuchenny może uruchamiać się sam dzięki połączeniu z płytą grzewczą oraz może być wyposażony w timer czy sensor zapachu. Dzięki timerowi możemy ustawić czas pracy okapu, który wyłączy się po skończonej pracy bez naszego udziału. Z kolei sensor zapachu to specjalny, automatyczny czujnik wykrywający poziom zanieczyszczenia powietrza, który pozwala na samodzielne dobranie trybu i czasu pracy przez urządzenie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana