Artykuł sponsorowany

Różnice między miodem sztucznym a naturalnym

Różnice między miodem sztucznym a naturalnym

Zarówno miód naturalny, jak i sztuczny to źródło słodyczy, które bardzo często zastępuje cukier w codziennej diecie. Ma on konsystencję zazwyczaj płynną lub stałą, a barwę przyjmuje, począwszy od białej, poprzez jasnożółtą, aż do ciemnobrunatnej. Na rynku obecne są miody naturalne, miody sztuczne oraz produkty miodopochodne. W tym artykule dowiesz się, czym różni się naturalny miód pszczeli od miodu sztucznego.

Miód sztuczny - charakterystyka

Sztuczny miód nie jest nowością na rynku, gdyż pierwsze próby jego wyprodukowania podejmowane były już w XX wieku. Miód sztuczny to wyrób syntetyczny stworzony przez człowieka. Pod względem zawartości glukozy i fruktozy jest on podobny do miodu pszczelego, jednak nie posiada on wartości odżywczych. Wytwarza się go przez hydrolizę skrobi pszenicznej. Proces odbywa się w podwyższonej temperaturze i środowisku wodnym przy użyciu katalizatora. Produktem reakcji jest syrop inwertowany, któremu trzeba nadać odpowiedni wygląd, smak i zapach. W tym celu barwi się go karmelem, doprawia olejkami eterycznymi i poddaje krystalizacji. Tak powstały miód ma całkowicie naturalny wygląd i dobry smak, dlatego trudno go odróżnić od naturalnego miodu pszczelego.

Miód sztuczny jest jednym z najchętniej wybieranych w branży spożywczej w całym kraju. Jego smak i konsystencja jest bardzo zbliżona do miodu naturalnego. Co więcej, nie podlega on procesowi krystalizacji i zawsze zachowuje swój płynny stanzauważa specjalista z firmy HOLGER FOOD, która zajmuje się produkcją oraz dystrybucją półproduktów dla cukiernictwa - Zaopatrujemy także zagraniczne przedsiębiorstwa, które cenią nasz produkt za niezmiennie dobrą jakość oraz atrakcyjną cenę.

Sztuczny miód jest z powodzeniem wykorzystywany do słodkich wypieków, produkcji pieczywa, płatków śniadaniowych, lodów czy masy makowej.

Czym charakteryzuje się miód naturalny?

Naturalny miód pszczeli to produkt wytwarzany przez pszczoły, który charakteryzuje się określonymi cechami organoleptycznymi oraz bogatym składem wpływającym na jego właściwości odżywcze i lecznicze. Ma on bardzo bogaty skład, który zależy, np. od tego, gdzie pszczoły zbierają nektar czy spadź. Zazwyczaj miody ciemne mają bogatszy zestaw związków odżywczych w porównaniu z tymi jasnymi. Wyróżnia się miody nektarowe z pyłków kwiatowych, spadziowe, czyli przetworzone przez pszczoły lub nektarowo-spadziowe.

Bardzo charakterystyczną cechą dla naturalnych miodów jest proces krystalizacji zachodzący w różnym czasie, gdyż jest on zależny od wielu czynników, np. stopnia dojrzałości miodu lub pożytku, z jakiego został wytworzony. Krystalizacja nie zmienia właściwości odżywczych ani leczniczych i jest odwracalnym procesem - aby przywrócić płynny stan miodu, wystarczy delikatne ogrzać słoik. Naturalny miód ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne i wspiera odporność.

Miód sztuczny i naturalny – największe różnice

Miód naturalny oraz sztuczny różnią się przede wszystkim składem. Miód sztuczny powstaje z sacharozy, a miód naturalny bogaty jest w wiele wartościowych składników i zawiera najlepiej przyswajalną glukozę. Miód naturalny jest oczywiście droższy od miodu wytworzonego przez człowieka. Co więcej, nie pieni się, jest lepki, łatwo spływający, posiada kremową konsystencję, mocny zapach i nie rozwarstwia się. Naturalny miód pszczeli wykorzystywany jest najczęściej z uwagi na właściwości zdrowotne, natomiast płynny miód sztuczny to produkt wykonany głównie dla zaspokojenia potrzeb przemysłu cukierniczo-piekarskiego. W przeciwieństwie do naturalnego miodu nie krystalizuje się i jest zawsze gotowy do użycia, zachowując przy tym walory smakowe. Jest także tańszy niż zwykły miód, a perfekcyjnie go zastępuje.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.