Artykuł sponsorowany

Składniki i sposób powstawania wina

Składniki i sposób powstawania wina

Chociaż historia wina sięga kilku tysięcy lat przed naszą erą, a sposób jego przechowywania zmieniał się z czasem, to proces jego produkcji pozostał podobny. Na czym on polega? O tym przeczytacie poniżej.

Początki procesu produkcji wina

Winorośl rośnie najlepiej w łagodnym klimacie, ale dobrze chronione winnice potrafią przetrwać nawet srogą zimę. Im dojrzalsze jest winogrono, tym lepsze wino można z niego wyprodukować. Z tego względu z ich zbiorem często zwleka się do ostatniej chwili. Aby nie uszkodzić rośliny, zbieracze odcinają całą kiść nożyczkami. Do wyrobu wina czerwonego wykorzystuje się całe owoce, natomiast białe wino produkuje się z samego soku białych winogron. Choć sam proces produkcji ma duże znaczenie, o jakości wina decyduje jakość owoców, na które mają wpływ: pogoda, skład gleby oraz sposób pielęgnacji winorośli.

Winogrona zostają zmielone, po czym trafiają do prasy, która wyciska z nich sok. W winiarni produkt mielenia i wyciskania trafia do beczek z nierdzewnej stali. Sok zaprawiany jest przez winiarza drożdżami, by zapoczątkować proces fermentacji, podczas którego cukier przemienia się w alkohol. Kadzie fermentacyjne są chłodzone, a utrzymywanie stałej temperatury ma ogromne znaczenie. Fermentacja burzliwa białego wina trwa 3 tygodnie w temperaturze 17°C, czerwonemu wystarczy 10 dni w 30°C. Wino różowe powstaje natomiast z czerwonych winogron, ale wymaga wolnej fermentacji – wyjaśnia ekspert z hurtowni wina Winnice.eu.

Fermentacja i leżakowanie

W produkcji wina czerwonego stosuje się dodatkowy etap – w trakcie fermentacji kadzie są opróżniane dla napowietrzenia trunku, ponieważ tlen intensyfikuje pracę drożdży. Następnie wino zostaje wpompowane z powrotem do kadzi. W trakcie fermentacji kontroluje się nie tylko temperaturę, ale również zawartość cukru. W miarę jak sok przemienia się w wino, staje się mniej słodki, ale jest w nim coraz więcej alkoholu. Z wyjątkiem bardzo słodkich win fermentacja kończy się samoistnie, kiedy zniknie cały cukier. Zawartość alkoholu wynosi wtedy od 11% do 13% dla wina czerwonego i od 11% do 11,5% dla białego i różowego.

Przez kilka miesięcy wino przechodzi fermentację łagodną, a następnie jest klarowane pod ciśnieniem w specjalnym filtrze. Potem przychodzi czas na butelkowanie – duże winiarnie mają w pełni zautomatyzowaną linię rozlewniczą, mniejsze zadowalają się półautomatycznymi systemami. Wino należy rozlewać w taki sposób, aby do butelek nie przedostało się powietrze, które sprawia, że trunek staje się kwaśny. Na smak wpływa również światło, dlatego przelewa się je do butelek z barwionego szkła. Do zamykania służy korek zapewniający hermetyczność – pozyskuje się go z odrastającej kory w sposób nieszkodzący drzewom. Ostatnim etapem jest leżakowanie, podczas którego wino przechodzi subtelne przemiany ostatecznie definiujące niuanse jego smaku.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.