Artykuł sponsorowany

Szokowe schładzanie produktów. Na czym to polega?

Szokowe schładzanie produktów. Na czym to polega?

Technologia schładzania szokowego produktów stale zyskuje na popularności w branży gastronomicznej. Jej zalety są dostrzegane przez coraz szerszą grupę restauratorów i cukierników. Pozwala na bezpieczne przechowywanie gotowych potraw, a także produktów surowych lub częściowo przetworzonych, bez ryzyka utraty walorów smakowych oraz wizualnych. Warto zatem bliżej przyjrzeć się, na czym polega szokowe schładzanie produktów.

Zastosowanie technologii schładzania szokowego niesie ze sobą wiele zalet. Najważniejszą jest możliwość bardziej elastycznego planowania pracy w kuchni. Część z dań może zostać przygotowanych z odpowiednim wyprzedzeniem, a następnie podgrzanych tuż przed podaniem klientowi. Takie podejście pozwala na znaczące ograniczenie strat produktowych w kuchni. Po podgrzaniu potrawy zachowują wszelkie walory: smak, kolor, jędrność, strukturę oraz aromat. Należy podkreślić, że jest to technologia bezpieczna.

W wyniku szybkiego obniżenia temperatury ograniczony zostaje czas, w którym może dojść do rozwoju bakterii. Jest to szczególnie istotne w zakładach żywienia zbiorowego – wyjaśnia ekspert z firmy MK KOMI.

Ponadto, po podgrzaniu, produkty nie podlegają dużym ubytkom wagi, związanym z odparowaniem wody.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne schładzania szokowego

Przepisy prawa jasno określają, że schładzanie potraw powinno przebiegać w czasie nie dłuższym niż 90 minut. Technologia schładzania szokowego spełnia ten warunek, pozwalając na obniżenie temperatury potraw, bezpośrednio po ich przygotowaniu, od 90°C do 3°C w ciągu 90 minut. Dla porównania schładzanie w tradycyjnej technologii może trwać nawet do kilku godzin. W tym czasie, w schładzanych potrawach może dochodzić do niekontrolowanego rozwoju bakterii. Bakterie namnażają się i atakują najszybciej, gdy temperatura dania mieści się w przedziale 70°C – 5°C. Z kolei obniżenie temperatury do 3°C powoduje zahamowanie rozwoju bakterii. Chcąc uniknąć szybkiego namnażania bakterii, należy bezwzględnie ograniczać czas schładzania do minimum.

Na czym polega schładzanie szokowe?

Podczas obniżania temperatury cząsteczki wody, które zawarte są w potrawach, zamieniają się w kryształki. Jeżeli kryształki te będą duże, to podczas podgrzewania powodować będą pęknięcia komórek schłodzonych potraw. Tego typu pęknięcia wpływają niekorzystnie na smak oraz strukturę potraw. Należy zatem stwierdzić, że schładzanie powinno przebiegać w taki sposób, aby powstające kryształki były jak najmniejsze. Warunek ten spełniają schładzarki szokowe. Istnieje zależność pomiędzy wielkością kryształków a czasem schładzania - im czas schładzania jest krótszy, tym mniejsze powstają kryształki. Szybkie obniżanie temperatury uruchamia proces mikrokrystalizacji żywności. Proces ten wpływa na zmniejszenie odparowania do poziomu 2-3%. W rezultacie otrzymywana jest bardzo mała wielkość kryształków, co powoduje, że potrawy po podgrzaniu zachowują atrakcyjny wygląd i smak.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.