Cechy charakterystyczne kuchni włoskiej
Wyjątkowy, niepowtarzalny smak, swoista prostota idealnie połączona z bogactwem doznań to jedynie pierwsze słowa, jakie przychodzą do głowy komuś, kto chce opisać specyfikę dań z ulic Bolonii, Neapolu, Werony, czy Mediolanu. Polacy nie od dziś ogromnie cenią sobie specjały kuchni włoskiej, słusznie uznając ją za jedną z najsmaczniejszych propozycji. Reszta świata także nie pozostaje tutaj w tyle, stawiając przysmaki Italii tuż obok wykwintnych potraw wywodzących się z Francji.
Nie będzie zaskoczeniem stwierdzenie, że to właśnie specyfika danego miejsca, panujący tam klimat, występujące naturalnie składniki oraz oczywiście jedyne w swoim rodzaju podejście do życia rdzennych mieszkańców, tworzy sztukę kulinarną. A ta w niejednej części globu uważana jest za rzecz mającą bezcenną wartość. Nie inaczej jest w kraju ze stolicą w Rzymie – tam właśnie wszystko o czym piszemy urasta wręcz do rangi świętości. Poniżej, w artykule, który przygotowaliśmy we współpracy z wywodzącą się z Płocka Pizzerią Złoty Róg, postaramy się wskazać najbardziej charakterystyczne cechy kuchni rodem z Włoch.
Po pierwsze – jakość
Zaczynamy być może nietypowo, lecz niezaprzeczalnie jakość jest tym, na czym opiera się cała włoka tradycja gotowania. Nie ma tu miejsca na dosłownie żadne ustępstwa; wędliny, pieczywo, sery, jak i wszystko pozostałe bazować musi na doskonałych półproduktach. To jednak nie wszystko, sam proces wytwarzania pozostaje najczęściej niezmienny od lat – wciąż korzysta się z tych samych, tradycyjnych receptur, wyjątkową uwagę przykładając do kwestii staranności.
Ogromna różnorodność
Italia rozciąga się na długości ponad 1200 kilometrów, posiada wokół swej linii brzegowej niemałą liczbę wysp, dzieląc się w sumie na 20 regionów i aż 107 prowincji. Wszystko to musiało po prostu doprowadzić do ogromnej różnorodności, sprawiając – jak bez żadnej przesady da się stwierdzić – że kuchnia każdego z tych obszarów wygląda nieco inaczej, tworząc odrębny kulinarny świat. Podróż po kraju zatem, po jednym z jego kulinarnych szlaków, może być dla pasjonatów czymś doprawdy niezapomnianym.
Najczęściej wykorzystywane składniki
Jednak mimo ewidentnych rozbieżności, bez problemu wymienić można pewne filary, na których w opiera się włoska kuchnia, brana pod uwagę jako całość. Są to rzecz jasna pomidory, oliwki, czosnek, czy sałata. A wymieniając dalej – parmezan, mozarella, gorgonzola, szynka parmeńska, łosoś, sardynki, a nawet kalmary. Nie zapominajmy o mnogich makaronach oraz słynnej mącę typu 00, lekkiej i delikatnej, bez której nie byłoby ciasta służącego do wyrobu wyśmienitej pizzy. Bez wątpienia trzeba jeszcze wspomnieć o przyprawach, sprawiających, że danie te – kolokwialnie mówiąc – są tym, czym są. Tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia i estragon to niemal magiczne składniki, które wyciągają jeszcze więcej aromatu z prawdziwie fenomenalnych i bez tego dań.
Zamiłowanie do pieczywa
Kończąc już naszą listę nadmieńmy jeszcze, iż czymś, wyróżniającym na pewno mieszkańców tego śródziemnomorskiego państwa jest wspólne zamiłowanie do kruchego pieczywa, które podaje się do wielu rodzajów dań, nawet tych typowo obiadowych. W kulturze tej jest ono wykorzystywane głównie pod sam koniec posiłku, służąc do przetarcia talerza i wybrania pozostałości, co w przypadku spożywania posiłku w restauracji jest miłym ukłonem w stronę kucharza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana