Artykuł sponsorowany

Wymagania sanitarne przy organizacji imprez masowych

Wymagania sanitarne przy organizacji imprez masowych

Organizatorzy imprez masowych odpowiadają za bezpieczeństwo ich użytkowników pod wieloma względami. Nie tylko poprzez zatrudnienie funkcjonariuszy ochrony czy zapewnienie warunków do sprawnej ewakuacji w nagłych przypadkach, ale również dbając o odpowiednie zaplecze sanitarne przestrzeni, w której odbywa się wydarzenie. Regulują to przepisy ustawy z 20 marca 2009 r., a także unijne rozporządzenia z 2004 r.

Impreza masowa może mieć charakter sportowy, rozrywkowy lub artystyczny, odbywać się na stadionie, w hali sportowej albo innym budynku bądź na terenie, gdzie zgodnie z przepisami z zakresu prawa budowlanego oraz ochrony przeciwpożarowej udostępniono przynajmniej 300 miejsc w obiekcie zamkniętym i przynajmniej 1000 miejsc w obiekcie o innym charakterze.

Inspekcja sanitarna

Na przeprowadzenie imprezy masowej trzeba uzyskać pozwolenie lokalnych organów władzy. Do wniosku o jego wydanie należy zaś dołączyć opinię państwowego inspektora sanitarnego, który bierze pod uwagę m.in. liczbę i rozmieszczenie sanitariatów (nie mniej niż jeden na stu uczestników wydarzenia, czy to w formie przenośnej, czy stacjonarnej), punktów pomocy medycznej oraz przewidziany sposób utrzymania danego terenu w czystości (w czasie trwania imprezy i po jej zakończeniu), w tym gromadzenia i odbioru odpadów komunalnych i gastronomicznych.

Punkty gastronomiczne

Osobnym zagadnieniem jest kwestia ewentualnego żywienia biorących udział w imprezie osób.
Tutaj pod lupę brane są zarówno restauracje czy zakłady małej gastronomii, jak i obiekty tymczasowe, czyli np. namioty, stragany, automaty z żywnością albo ostatnio coraz bardziej popularne food trucki – wylicza przedstawiciel Śląskiej Agencji Koncertowej.
Ważne jest ich usytuowanie (z wyszczególnieniem punktów, w których prowadzona ma być sprzedaż alkoholu), projekt, konstrukcja i utrzymanie w czystości oraz dobrym stanie technicznym, co zminimalizuje ryzyko zanieczyszczenia produktów spożywczych, zwłaszcza przez zwierzęta.

Przepisy dotyczące żywności

Miejsca, w których żywność jest podczas imprez masowych przygotowywana i dystrybuowana, powinny mieć dostęp do umywalek zapewniających higieniczne mycie oraz suszenie rąk. Należy zapewnić warunki również do czyszczenia i dezynfekcji używanych w tych miejscach narzędzi oraz powierzchni mających kontakt z produktami spożywczymi. Zarówno powierzchnie te, jak i narzędzia muszą być wykonane z materiałów gładkich, nietoksycznych, odpornych na korozję. Oprócz tego trzeba zapewnić dostęp do właściwej ilości zimnej oraz gorącej wody pitnej, a także warunki, w których możliwe będzie monitorowanie i utrzymanie warunków termicznych odpowiednich dla danego typu żywności.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.