Zdobienia na tortach, które uwielbiają dzieci
Smakowity i cudownie udekorowany tort dla dzieci jest atrakcją każdego przyjęcia urodzinowego i nie tylko. Obecne trendy w modzie cukierniczej polegają głównie na używaniu kolorowych i słodkich mas plastycznych stworzonych na bazie marcepanu lub mieszanki cukru i żelatyny. Fantazja dekoratorów nie zna w tej dziedzinie granic. Jakie ozdoby na tortach dzieci kochają najbardziej?
Masa marcepanowa na torcie i postacie z ulubionych bajek
Niezmiennie od lat dużą popularnością cieszą się słodkie torty ozdobione marcepanową masą, uformowaną na kształt postaci z bajek lub też ukochanych przez dziewczynki kwiatów i lubianych przez chłopców samochodów. Torty urodzinowe w takiej technice mogą być okrągłe, prostokątne lub też przybierać bardzo unikalne kształty zwierzątek, lalek, myszki miki lub smerfów, gwiazdek i owoców.
– Niecodzienne możliwości, jakie oferuje użycie masy marcepanowej, wykorzystują giganci cukiernictwa jak też gospodynie w swoich domach. Alternatywą dla tego rodzaju ciast są jednak wciąż torty tradycyjne, które cieszą się niezmienną popularnością – informuje pracownik firmy Cukiernia Radzikowski z Warszawy.
Jakie jeszcze zdobienia tortów znajdują uznanie u najmłodszych?
Dzieci kochają kolory, słodkie smaki oraz atrakcje. Z tego powodu tort urodzinowy powinien łączyć w sobie wszystkie te cechy. Cukiernictwo oferuje mnóstwo technik zdobienia, które naprawdę przyciągają uwagę najmłodszych. Są to m.in.:
- rozetki z bitej śmietany (z barwnikami lub bez),
- owoce i galaretka,
- czekoladowe ozdoby,
- kwiaty z cukru,
- wiórki czekoladowe, kokosowe i orzechowe,
- bezy i kremy,
- polewy owocowe i czekoladowe,
- rurki z kremem,
- perełki, kokardki i ciasteczka.
Choć wymienione elementy dekoracyjne brzmią bardzo prosto, przy użyciu odpowiedniej techniki oraz wiedzy i doświadczenia cukiernika, mogą być podstawą do stworzenia prawdziwych słodkich arcydzieł, które wywołają radość i zapewnią niesamowite chwile podczas przyjęcia.
Torty musowe, lodowe i naklejki dla dzieci
Kolejną techniką tworzenia tortów jest budowanie ich struktury opartej na musach owocowych, czekoladowych oraz śmietankowych. Smak takich wyrobów jest unikalny i delikatny, a możliwość zwieńczenia ich kolorową naklejką prezentującą ulubiona postać z bajki lub sławnego piłkarza jest niezwykle kusząca.
Ostatnią warstwę tortu na bazie musu można także pokryć kolorową galaretką oraz kilkoma owocami lub czekoladowymi płatkami. Podczas upalnego lata warto pokusić się o tort lodowy o świeżym owocowym smaku lub też jego czekoladową wersję z orzechami i ciasteczkami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana