Artykuł sponsorowany

Wszystko o indeksie glikemicznym

Wszystko o indeksie glikemicznym

Węglowodany to podstawowy składnik odżywczy dostarczany do organizmu wraz z żywnością. To one w głównej mierze wpływają na poziom glukozy we krwi, a ich budowa chemiczna determinuje szybkość przyswajania. Do określania wzrostu glikemii poposiłkowej służy indeks glikemiczny. Czym jest, co warto o nim wiedzieć i kto powinien zwracać na niego szczególną uwagę? Odpowiedź w artykule.

Czym jest indeks glikemiczny?

Węglowodany stanowią jedną z trzech podstawowych grup składników odżywczych w żywności. Wykazują one największy wpływ na poziom glukozy we krwi i to od ich budowy zależy stopień i tempo, w jakim zostaną przyswojone przez organizm. Wprowadzone zostały odpowiednie podziały ułatwiające klasyfikację węglowodanów do określonych grup, co ułatwia ich prawidłowe rozplanowanie w diecie. Ze względu na właściwości żywieniowe wyróżniamy węglowodany proste i złożone oraz przyswajalne i nieprzyswajalne. Do określenia stopnia oddziaływania węglowodanów na poziom glukozy we krwi w dietetyce wykorzystuje się indeks glikemiczny. Jest on wyrażany w procentach i opisuje tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 2 godzin od spożycia produktu spożywczego dostarczającego 50 gramów przyswajalnych węglowodanów w porównaniu ze wzrostem poziomu cukru po spożyciu 50 gramów czystej glukozy, który stanowi wartość referencyjną wynoszącą 100.

Podział i wpływ na organizm

Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na odpowiedź glikemiczną organizmu są rodzaj i pochodzenie węglowodanów. Dlatego, aby ułatwić planowanie posiłków, wprowadzony został podział żywności na: produkty o niskim (poniżej 55), średnim (55-69) i wysokim (70 i wyżej) indeksie glikemicznym. Produkty najbardziej wpływające na poziom cukru we krwi to m.in. płatki ryżowe i kukurydziane, pieczywo pszenne, frytki, chipsy, ciasta i ciasteczka (zawierające cukier i/lub białą mąkę). Twórca bloga Jedz Dobrze informuje, że:

Spożywanie tych produktów prowadzi do szybkiego wzrostu glukozy we krwi i gwałtownego wyrzutu insuliny, co sprzyja magazynowaniu tłuszczu w organizmie i rozwojowi chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii takich jak  otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

Do produktów o średnim indeksie glikemicznym zaliczamy m.in: ryż, chleb pełnoziarnisty oraz dojrzałe banany. Mały wpływ na wahania poziomu glukozy we krwi wykazują: warzywa, wiele owoców, mleko i jego przetwory, makarony pełnoziarniste, orzechy oraz suche nasiona roślin strączkowych. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym prowadzi do powolnego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Niewielki wyrzut insuliny do krwi warunkuje stopniowe wchłanianie pokarmów w procesie trawienia i zapewnia dłuższe uczucie sytości po spożytym posiłku. Taki sposób odżywiania sprzyja utracie nadmiernej masy ciała, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i jest bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę.

Od czego zależy indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny produktów zależny jest od wielu różnych czynników – m.in. od składu chemicznego węglowodanów w produkcie, zawartości białka i tłuszczu, a także obecności błonnika pokarmowego, który opóźnia przemiany zachodzące w organizmie. Dodatkowo wpływ na wysokość indeksu glikemicznego ma kompozycja posiłku, stopień rozdrobnienia produktu oraz forma przygotowania. Obróbka termiczna ułatwia trawienie pokarmów i wpływa na wzrost wartości tego wskaźnika, natomiast chłodnicze warunki przechowywania prowadzą do jego obniżenia.

Podczas przestrzegania zasad zbilansowanej diety niezbędne jest uwzględnienie znaczenia węglowodanów przyswajalnych oraz nieprzyswajalnych, a także ich wpływu na przemiany metaboliczne organizmu. Wprowadzenie węglowodanów złożonych, bogatych w błonnik, przyspieszy pracę jelit, zapewni długie uczucie sytości, obniży poziom cholesterolu we krwi oraz spowolni wchłanianie cukrów, obniżając tym samym indeks glikemiczny spożytego posiłku.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.