Artykuł sponsorowany

Metody uzdatniania wody chłodzącej

Metody uzdatniania wody chłodzącej

Urządzenia chłodnicze wymagają zużywania dużych ilości wody. Musi być ona odpowiedniej jakości, aby urządzenia pracowały wydajnie i poprawnie. Złej jakości i nieuzdatniona woda może się bowiem bezpośrednio przyczynić do powstawania korozji, kamienia kotłowego oraz do rozwoju szkodliwych mikroorganizmów wodnych. Dlatego tak ważne jest prawidłowe uzdatnianie wody chłodzącej.

Stacje zmiękczania , odsalanie i metody chemiczne

Badaniem i analizą wody, a następnie jej uzdatnianiem, zajmują się wyspecjalizowane w tym firmy, takie jak np. Global Concepts 2000 Polska. Woda służąca do zasilania obiegów chłodzenia może być przygotowana z wykorzystaniem różnych metod jej uzdatniania. Najskuteczniejszymi metodami są te, które prowadzą do jej maksymalnego odsolenia oraz poprawy jej jakości z wykorzystaniem środków chemicznych. Ich zadaniem jest zwiększenie termostabilności wody obiegowej oraz zmniejszenie jej korozyjności. Najczęściej stosowanymi metodami uzdatnienia wody chłodzącej są:
  • Stacje zmiękczania wody – jest to metoda polegająca na wymianie soli wapnia i magnezu na sole sodowe, które nie powodują twardości wody. Metodę tą  najczęściej wykorzystuje się do usuwania twardości wody posiadającej dużą twardość ogólną i wapniową. Metoda ta jest odpowiednia do układów chłodzenia uzupełnianych wodą o dużej twardości. Koszt korzystania z tej metody jest niewielki, co bezpośrednio wpływa na jej popularność a jednocześnie efektywnie wpływa na zabezpieczenie układów przed osadzaniem się kamienia kotłowego.
  • Dozowanie inhibitorów – są to substancje chemiczne, które posiadają zdolność do spowolnienia lub kompletnego zatrzymania procesów korozyjnych obecnych w środowisku wodnym. Do tego celu wykorzystuje się substancje odtleniające, inhibitory pasywujące oraz inhibitory adsorbcyjne. Nowoczesne inhibitory są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nietoksyczne.
  • Stabilizatory twardości  – substancje chemiczne, które dodane do wody zapobiegają osadzaniu się trudno rozpuszczalnych soli na elementach urządzeń chłodniczych. Ich stosowanie wydłuża sprawną pracę instalacji oraz zapobiega awariom urządzeń chłodzących.
  • Odsalanie – jest to bardzo ważny proces regulujący całkowite stężenie soli w wodzie obecnej w układzie chłodzącym oraz pozwalający dodatkowo na redukcję nierozpuszczalnych zanieczyszczeń pochodzenia organicznego i nieorganicznego. Jest jedną z podstawowych i najważniejszych metod uzdatniania wody chłodzącej.
  • Uzdatnianie biocydami – wyróżnia się dwa rodzaje biocydów. Pierwsza ich grupa to biocydy utleniające, które dodaje się do wody w celu wyeliminowania z niej porostów oraz makroflory wodnej. Biocydy utleniające są środkami chemicznymi bardzo skutecznymi w eliminowaniu organizmów bytujących w nieuzdatnionej wodzie. Najpopularniejszymi biocydami z tej grupy są chlor, ozon oraz nadtlenek wodoru. Biocydy nieutleniające z kolei są to substancje organiczne, które oddziaływają na mikroorganizmy bytujące w wodzie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.