Jakie produkty wytwarza się z mleka?

Nabiał to grupa produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, bez których trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek dietę. W jej skład wchodzą przede wszystkim jajka oraz liczne produkty mleczne.

produkty mleczne

Dlaczego warto spożywać mleko i produkty mleczne?

Mleko krowie z uwagi na wysoką zawartość wszystkich składników odżywczych, dużą przyswajalność oraz dostępność stanowi jeden z najbardziej wartościowych artykułów spożywczych. W jego skład wchodzi około 250 składników, a do najważniejszych z nich należą:

  • białka, które są pełnowartościowe, zawierające aminokwasy egzogenne niezbędne dla człowieka a jednocześnie stanowią podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są m.in. (mięśnie, narządy, gruczoły, skóra, włosy).
  • tłuszcze – stanowiące źródło energii oraz składnik błon komórkowych
  • wapń – niezbędny budulec silnych kości i zębów, wspomaga pracę układu nerwowego, reguluje pracę mięśni.
  • Witamina B2 – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno centralnego jak i obwodowego układu nerwowego, a także systemu immunologicznego człowieka.
  • Witamina D – wspomaga proces budowy kości, reguluje i zwiększa stopień przyswajalności wapnia i fosforu, co zapobiega demineralizacji kości.

Mleko, podobnie jak wszystkie wytwarzane z niego produkty spożywcze charakteryzują się dość niską kalorycznością (szklanka mleka to około 120 kalorii).  Wysoka zawartość białka i innych składników odżywczych oraz mały wpływ na rozwój tkanki tłuszczowej sprawia, że mleko i jego pochodne powinno być spożywane zwłaszcza przez dzieci i młodzież w fazie rozwoju, osoby na diecie odchudzającej i aktywnie uprawiające sport. Warto pamiętać, by zaopatrywać się w nabiał u sprawdzonych producentów, np. w ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Jej produkty znajdziemy w niedawno uruchomionym sklepie internetowym.

Produkty wytwarzane z mleka

Istnieje szeroka gama produktów wytwarzanych z mleka, gdzie każda z nich ma swoje liczne odmiany i gatunki. Do najpopularniejszych z nich należą:

Sery twarogowe

Jedna z najliczniejszych grup produktów mlecznych. W zależności od metod otrzymywania dzieli się je na 2 grupy: kwasowe (krajanka, klinki) i kwasowo- podpuszczkowe. Z uwagi na zawartość tłuszczu dzieli się je dodatkowo na: śmietankowe, pełnotłuste, tłuste, półtłuste i chude. Twaróg stanowi ważne źródło pełnowartościowego i łatwostrawnego białka oraz aminokwasów (lizyny), która korzystnie wpływa na układ nerwowy, eliminuje zmęczenie oraz zapobiega miażdżycy.

Sery podpuszczkowe

Stanowią jedną z najważniejszych grup przetworów mlecznych. Na świecie wyróżnia się  ponad 4000 rodzajów sera, które można klasyfikować według następujących kryteriów: rodzaj użytego mleka, zawartość wody, tłuszczu, techniki obróbki skrzepu, sposobu dojrzewania itd.  Są produktem żywnościowym zawierającym prawie wszystkie niezbędne dla organizmu składniki. Należą do nich: białka przede wszystkim wysoka zawartość kazeiny, która odgrywa niezbędną rolę w procesach oddechowych tkanek i odżywianiu komórek. Wapń – niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego oraz nerwowego. Witaminy (A,D,E,K) – niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Sery o bogatym bukiecie smakowym są wykorzystywane nie tylko jako składnik śniadań i wielu potraw (np. pizzy czy past), ale również jako aromatyczne przekąski, podawane między innymi do wina.

Śmietanka

Jest produktem mlecznym, otrzymywanym poprzez odwirowanie mleka surowego, stanowiąca półprodukt do produkcji takich artykułów jak: śmietana, masło czy lody.

Śmietana ukwaszona

Stanowi podstawowy składnik wielu dań, podobnie jak jogurt. Uzyskiwana jest ze śmietanki, która została poddana procesowi fermentacji mlekowej przy użyciu odpowiednich kultur bakteryjnych – w wyniku, której produkt zostaje ukwaszony i nabiera odpowiednich cech smakowo-zapachowych.