Wyżywienie w domu seniora – jak jest dobierane?
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych aspektów opieki nad osobami starszymi. Seniorzy stanowią bowiem grupę osób najmocniej narażonych na niedożywienie. Ze względu na spowolnienie przemiany materii, osoby w wieku podeszłym zwykle jedzą mniej i mniej chętnie. Dlatego tak ważne jest, by ich posiłki były zawsze pełne niezbędnych składników odżywczych.
Osoby, które opiekują się swoimi starszymi rodzicami w domu, często zauważają, że mama czy tata bardzo mało je. Niechęć do jedzenia wynika m.in. ze zmniejszonego zapotrzebowania na kalorie. Niestety, skutkiem ubocznym ograniczenia spożywanych posiłków jest niedożywienie, nie w tylko sensie poboru energii (niedożywienie ilościowe), ale witamin oraz minerałów budujących organizm, niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia i działania procesów obronnych ciała (niedożywienie jakościowe). Prawidłowa dieta seniora powinna więc opierać się na posiłkach niskokalorycznych i lekkostrawnych, ale bogatych w wartości odżywcze.
Posiłki w domu seniora
Temat jedzenia dla wielu seniorów jest bardzo ważny, ale też trudny. Radość jedzenia zabiera nie tylko mniejszy apetyt, ale często również problemy takie jak słabe uzębienie i zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego np. częste zgagi, wzdęcia, biegunki. W rezultacie starsze osoby jedzą niechętnie, ostrożnie i mniej. Toteż jednym z zadań opiekunów seniorów jest zapewnienie im posiłków zdrowych, możliwie łatwych w spożyciu i lekkich.
W naszym domu seniora posiłki przygotowywane są na miejscu, w naszej własnej kuchni, przez doświadczonego kucharza. Smaczne i zdrowe dania serwowane są kilka razy dziennie (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), dzięki czemu pensjonariusze mogą posilić się o każdej porze dnia – opowiada ekspert z pensjonatu dla osób starszych „Pogodna Jesień” w Kazuniu Polskim pod Warszawą. Między posiłkami mieszkańcy domu zawsze mogą napić się herbaty i kawy, czy sięgnąć po małą przekąskę.
Indywidualne dieta w domu seniora
Upływ czasu odbija swoje piętno na ludziach na rozmaite sposoby, toteż seniorzy niejednokrotnie zmagają się z różnymi chorobami, wymagającymi specjalnego podejścia terapeutycznego, ale też indywidualnie skomponowanej diety. W prywatnych domach opieki nad osobami starszymi istnieje możliwość dostosowania menu do potrzeb wynikających z wyjątkowej kondycji seniora. Posiłki komponowane są zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka, a podczas doboru składników i sposobu ich przygotowania uwzględnia się ewentualne alergie pokarmowe oraz zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, wynikające z doskwierających seniorowi chorób. Dzięki temu każdy pensjonariusz może cieszyć się daniami smacznymi i pożywnymi, które optymalnie odpowiadają jego indywidualnym potrzebom oraz upodobaniom.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana